Figaros Bryllup – Teaterversjonen

spilles i Fredrikshalds Teater 15. til 26. mars 2023

Figaros Bryllup ble skrevet av universalgeniet Pierre Augustin Caron de Beaumarchais (1732-1799), og ble første gang oppført i 1784. Mozarts Opera-versjon, som nok er mest kjent, har «stjålet» handlingen fra denne teaterversjon.  Teaterversjonen skapte skandale og stor oppstandelse og ble lenge nektet oppført av Ludvig XVI.  Stykket er det andre i en trilogi. Det første stykket, Barbereren i Sevilla, ble oppført i 1775 på Theâtre francais og ble svært populært. Figaros Bryllup inneholder omtrent de samme rollefigurene, med Figaro og grev Almaviva som hovedpersoner. Handlingen i Figaros Bryllup er i klassisk fransk farse-tradisjon, full av komiske forviklinger og forvekslinger til allmenn forlystelse. I denne oppsetningen vil du oppleve et mylder av komiske opptrinn,  dyktige skuespillere i tidsriktige kostymer og pudderparykker, med innslag av tidsriktig musikk spilt av en kvartett under ledelse av konsertmester Knut Henriksen. Det hele bindes sammen av de mange dyktige medvirkende «bak kulissene», som er like viktig for den store teateropplevelse.
Det blir en festaften i Fredrikshalds Teaters vakre salonger, med mulighet til forfriskninger og en hyggelig passiar med kjente og ukjente i Ballsalen i pausen.

Handlingen er kort fortalt; Suzanne, Almavivas kammerpike skal i Figaros Bryllup gifte seg med tjeneren Figaro, men greven vil gjerne benytte seg av en uskrevet regel  at han har førsteretten til bryllupsnatten. Denne har han riktig nok avskrevet, men dette tar han ikke hensyn til. Etter adskillige intriger og festlige opptrinn iscenesatt av Figaro, ender det hele – ja, du må selvfølgelig se det selv – med en lykkelige slutt.

Figaros Bryllup – en «farlig» komedie

Denne komedie rommet i sin tid politisk sprengstoff. Ludvig XVI nektet stykket oppført da han fikk lest det opp for seg i 1781: «Det er avskyelig, det skal aldri spilles, man burde heller rive ned Bastillen. Denne mannen gjør narr av alt det som må respekteres i en statsforfatning.» Marie Antoinette elsket det, og presset på for å få det oppført.
Etter hvert ble verket spredt i så mange trykte utgaver og oppført illegalt, at makthaverne så det hensiktsløst å forby skuespillene.

Her kan du lese om den skandale og oppstandelse teaterversjonen av Figaros Bryllup skapte, første gang stykket ble fremført i 1784, med hele det franske aristokrati tilstede – inkludert kongens brødre og hele hans hoff.

Etter premieren gikk bølgene høyt. Beaumarchais ble satt i fengsel, men ble sluppet fri igjen. Oppsetningen ble en stor suksess, og det var i lange tider nesten umulig å få billetter.

Da Frankrike skulle feire sin tohundreårige revolusjon, ble Figaros Bryllup valgt til åpningsforestilling på Nasjonalteatret – La Comedie Francaise. De muntre bryllupsforviklingene til Figaro og hans Suzanna ble en hyldest til den moderne franske statsdannelse, som igjen ble den direkte forløper for den revolusjonerende norske grunnlov av 1814.

Vår oppsetning vil neppe skape like sterke publikumsreaksjoner, men vi vil garantert gi publikum en minneverdig og morsom aften i Fredrikshalds Teater i mars 2023.  Billetter kjøpes på nett hos Ticketmaster, eller ved hjelp fra det hyggelige personale på Thon Hotell Halden, eller «over disk» hos Erlandsens Conditori.

Her kan du lese om forfatterens samtid, eventyrlige liv og triste skjebne, som nesten er mer utrolig enn stykkets intrikate og innfallsrike handling.