En Folkefiende av Henrik Ibsen

spilles i Fredrikshalds teater 4.-15. mars 2020

En Folkefiende ble skrevet i 1882 og oppført i 1883 på Christiania Theater, og på Den Nationale Scene i Bergen samme år.

Hovedpersonen i En Folkefiende, dr. Stockmann, oppdager at det nye «sunnhetsbadet», som er byens viktigste inntektskilde, er forgiftet. Han kommer i forbitret strid både med myndigheter og borgerskap da han vil rydde opp. Gjennom En Folkefiende ønsket Ibsen å vise motsetningen mellom sannhet og egeninteresser og ta et oppgjør med alle maktgrupperinger og politiske partier i sin samtid. Han stiller seg kritisk til flertallstyranniet, «den forbannede kompakte, liberale majoritet», på bekostning av individets rett til å tenke annerledes.

Henrik Ibsens En Folkefiende fra 1882 er i dag hyperaktuell og speiler vår egen tid på en forbløffende måte, med egosentriske samfunnstopper, korrupte media, økonomisk motivert miljøkriminalitet, utfrysing og straff av varslere, feilinformasjon, løgn og fortielser for egen vinning eller for å hindre tap av status.

New York Times skrev i 2018 at stykket har blitt satt opp fire ganger oftere etter Donald Trump ble president, enn i de tre foregående år.
Sitat: «Ibsen Wrote ‘An Enemy of the People’ in 1882. Trump Has Made It Popular Again.»

Stykket spilles på vår «hjemmescene» i Fredrikshalds teater, et av Nordens eldste teatere, med en unik og autentisk barokk-scene, innviet i 1838. Teatersalen ble pietetsfullt og fagmessig restaurert tilbake til fordums prakt i 2017, og fremstår i dag som et teaterhistorisk klenodie.

Det blir en sterk teateropplevelse, med en rekke av Haldens mest erfarne amatørskuespillere på scenen og med musikalsk ledsagelse av Haldens klavermester pianisten Eirik Haug Stømner.  Du kan på de neste sider bli kjent med ensemblets skuespillere og medspillere.