Nå kommer Jeppe og Nille
Teaterselskabet om Fredrikshalds Teater – Den fortjener stykker og kostymer som harmonerer med husets histore.
Av Hilde Kristin Gustavsen, publisert i Halden24 11. november 2016
Teaterselskabet om Fredrikshalds Teater – Den fortjener stykker og kostymer som harmonerer med husets histore. Nå kommer Jeppe og Nille.
Hva hadde Halden vært uten Fredrikshalds Teater, men hva er vel et teater uten et eget teaterselskap. Det måtte noen eldre herremenn til, for å klekke ut en plan, og nå er denne planen nesten ferdig klekket. Den heter; Fredrikshald Teaterselskab.
Teaterselskabets herrer
Selskabets herrer, alle med lang fartstid i byens kulturliv, presenterte seg selv onsdag, og det i deres rette element; barokkteateret fra 1838.
Men – er det kun herrer med på laget da, undres vi?
Nei, vi har jo et godt samarbeid med Inger da, sies det fra sofakroken, og latteren runger.
Og Inger, det er Inger Ånnerud, teaterets scenemester og en som ingen kjenner ved etternavn.
Hun heter kun Inger på Teateret.
Foreløpig er det kun herrer med, men vi skal ikke selv gestalte kvinneroller altså, sier herrene og ser på hverandre.
Du kan jo brått bli hun Flettfrid Andresen du da, sier Sverre Stang til sidemannen Erling Günter, og en ny latter høres.
Flere av herrene har stått på de skrå bredder i mange år, og flere har sågar trådd skoene i byens lengstlevende teatergruppe; Brage.
Brageteateret flyttet inn i teateret i 1910, men ut i 1975 på grunn av teaterets tilstand. Etter det og fram til 1982, spilte de i Remmenaulaen, så tilbake i teateret fram til slutten, i 2008.
Vi får starte med begynnelsen, og skrur tiden litt tilbake, til 2015.
En gammel drøm
At teateret er fra 1838 kjenner de fleste til, det samme gjelder redningsaksjonen konservator Vidar Parmer i sin tid fikk gjennom, og noen husker sikkert også at den historieinteresserte, danske kunstneren
Mogens Skovborg, også var involvert i arbeidet med å redde byens teater.
I fjor tok Skovborg initiativ til et møte, og det igjen resulterte i et nytt møte der etableringen ble et faktum. Fredrikshald Teaterselskab ble et etablert. Drømmen til Skovborg hadde gått i oppfyllelse.
Mogens Skovborg:
Ja, nå er jeg litt rørt. Dette er en gammel drøm som nå går i oppfyllelse.
Det at teateret skal få sitt eget teaterselskap, det er flott.
Den danske kunstneren er, til tross for sin høye alder, med i styret, og onsdag var alle de glade herrene samlet i teateret for å fortelle mer om hva de har kommet fram til siden etableringen sist vinter.
Fredrikshald Teaterselskab
Et fornemt navn krever sitt, men styret har konstituert seg selv og har alt under kontroll.
Rundt bordet i teaterstuen sitter styret.
Det er brødreparet Ola og Pontus Berglund der førstnevnte er leder og sekretær i selskabet, og det er førstnevnte som presenterer de øvrige i styret under onsdagens informasjonsmøte.
Det er Erling Haakon Günther, og han er tidligere bankmann og skal ha det økonomiske ansvaret.
Videre er det lysmannen Carl-Olof Fält som skal ta seg av det tekniske, og teatermannen Jan-Erik de Vibe som er selskabets første oppsetningen sin regissør.
Så er Sverre Stang tildelt rolle i oppsetningen og han er styremedlem, mens Mogens Skovborg er med som seg selv, og det er en rolle han i følge ham selv er godt fornøyd med.
I tillegg har herrene knyttet til seg Halvor Nome som web- og presseansvarlig, og av andre navn som er med i samarbeidet kan nevnes Ida Fredriksen fra Østfold Teater.
Veien blir litt til mens i går også, sier de Vibe og de andre nikker enige. Planene er lagt om hvem som skal være med, hvilket stykke som skal settes opp, og hvem som skal bekle hvilke roller.
Det blir Holberg og ‘Jeppe på Bjerget’
Vi har hørt om Jeppe og Nille i snart 300 år, og sjeldent har vel et stykke teater vært satt opp flere ganger enn nettopp historien og komedien om den godeste Jeppe.
Mannen som drikker, blir hunset og herjet med av sin kone Nille, men selv ender han plutselig opp i Baronens seng etter at noen ville spille ham et puss.
Regissøren forteller:
Hvor mye vi skal fikle og tulle med vet vi ikke ennå, men vi skal gjøre noe som kler teateret, forteller de Vibe.
Jeppe er jo satt opp i mange slags former, men vi skal i hvertfall ikke lage en buskis.
Originalteksten skal kanskje moderniseres, språket må virke selv om det er gammelt.
Budskapet er alvorlig, gjort på en komisk måte, og vi skal sikkert også få frem frustrasjonens mange sider for vår utgave av Jeppe.
Hannestad og Stang
Det er mange roller som skal bekles, og de har plukket lokalt når de har funnet gestaltere.
Ja, vi har allerede satt de fleste av rollene, og der kan vi fortelle at det er Marcus Hannestad som skal være Jeppe, sier regissøren til Halden24.
Jeppe sin kone Nille. skal spilles av Siv Stang.
Videre har vi med Johan Spørck Thoresen, Lars Hammer, Arne Dalene, Johnny Nilsen, og så skal Sverre Stang spille kammertjener, forteller Jan-Erik de Vibe.
I tillegg jobber vi med en litt spesiell oppgave for Erling Günther, men det kommer vi tilbake til. Stikkordet her er vel Ludvig Holberg selv, røper regissøren.
De har det meste på stell, herrene i Fredrikshald Teaterselskab, men de vil allikevel komme med noen ønsker og etterlysninger.
Flere samarbeidspersoner ønskes
Alle som har vært med i et lag eller en forening vet at det er mange roller som skal fylles, så også her.
Ja, vi trenger musikkansvarlig, og vi trenger noen som tar hånd om kostymer, sier de Vibe.
I tillegg trenger vi muligens også sminkør og rekvisitør, men der har vi ikke landet helt ennå.
Så er det nå noen som føler at de har lyst til å ta del i dette, som har en genuin interesse for teateret og teater, ta kontakt med herrene i Fredrikshald Teaterselskab.
De skal etterhvert også få en egen side på Facebook slik at folk på en enkel måte kan komme i kontakt med dem.
Stenges, pusses opp, og så premiere
Det ble i 2015 kjent at Berg Sparebank, Sparebankstiftelsen Halden/Halden Sparebank 1 og Stiftelsen UNI bevilget gaver på flere millioner kroner, og i tillegg har Kulturdepartementet bevilget 750.000 kroner.
Etter det er nå taket lagt om, og nå står det andre restaureringer for tur.
Inger Ånnerud, som har vært tilknyttet teateret siden 1983, kan fortelle at fra nyttår er det steng på grunn av dette.
Ja, vi stenger 1. januar 2017, og vil holde stengt til premieren for ‘Jeppe på Bjerget’ i oktober. Det er først og fremst ballsalen som nå skal restaureres, forteller Ånnerud.
Men hva syns så hun om at teateret endelig får et fast ensemble med årlige oppsetninger?
Det er jo veldig hyggelig at teateret får sitt eget teaterselskab da, så dette blir bra, sier Inger På Teateret. Restaureringen skal jo være ferdig til premieren 13. oktober 2017.
Det blir spennende, smiler dama, som alle teaterglade bare kaller for Inger På Teateret.
Kulisser – gamle og nye
To som kan det meste om å male kulisser er brødrene Berglund.
Begge har både laget og malt kulisser, og det for flere av byens teatergrupper gjennom mange år og så også for teaterets permanente behov. Nå må de på kulissejakt.
Vi må sjekke hvilke kulisser som finnes i lageret, og så må det males nye, eventuelle kopier av disse, forteller Ola Berglund.
Fredrikshald Teaterselskab ønsker å lage en 1700-tallsstue for permanent oppbevaring og bruk i teateret, og i tillegg er det for denne forestillingen om Jeppe behov for noen skogskulisser.
Det er viktig for både denne og kommende forestillinger at tidsriktige kulisser er på plass, siden teaterselskabet skal forholde seg til tidsperiodene mellom 1700 og 1850.
Barokkscenen skal få oppleve tradisjonsstykker
Fredrikshald Teater har landets eldste og best bevarte barokkscene, og her ønsker disse herrene det primært skal vises eldre stykker.
Tidsperiodene går fra barokken, inn i klassisismen, og videre til romantikken, men det er nok humor og drama fra storheter som Holberg og Molière som ligger herrenes hjerter nær.
Hvem vet, kanskje vi en gang »der framme» får oppleve Fredrikshalds Teaters i sin tids første oppsetning, ‘Den stundesløse’ av nettopp Holberg.
Det er nok av stykker skrevet i disse periodene, og som Fredrikshald Teaterselskab kan hente fra.
Vi gleder oss.