Denne artikkel ble først publisert i Halden24 6. november 2016.
Fredrikshalds Theaterselskab har som mål å oppføre teaterstykker av eldre årgang i Fredrikshalds Teater.
Teateret som sto ferdig i 1838, er det eldste i Norge og bygget i stram empirestil, men har et kulissesystem på scenen inspirert av barokken.
Foreningen synes det er svært viktig at folk i Halden og omegn blir oppmerksomme på den kulturskatten byen innehar. Ved å oppføre stykker som ”kler” teateret ca. en gang hver høst, vil vi gjøre hva vi kan for å holde i hevd bevisstheten om teateret og dens kulturelle verdi, heter det i en pressemelding fra Theaterselskabet.
-Onsdag 9.november kl 12.00 avholder Fredrikshald Theaterselskab informasjonsmøte om vår planlagte oppsetting av «Jeppe på Berget» i oktober 2017. Stykket blir åpningsforestilling etter at oppussingen av Fredrikshalds Teater har blitt avsluttet. Møtet blir sannsynligvis avholdt i selskapsavdelingen, bak ballsalen, sier regiansvarlig i selskapet, Jan de Vibe.
Fredrikshalds Theaterselskab håper å fylle byens unike teater med tidsriktige forestillinger.
Starter med komedien Jeppe
I forbindelse med oppføringen av stykker av Holberg, Molière og andre forfattere, vil vi bestrebe oss på å arrangere foredrag om emner tilknyttet oppsetningene, heter det fra Theaterselskabet.
Disse kan for eksempel være om historiske tidsepoker og livsvilkår og kultur i de respektive tidsperiodene.
I den sammenheng vil det være naturlig med en omvisning av teater og scene.
I oktober 2017 setter Theaterselskabet opp ”Jeppe på Berget” av Ludvig Holberg. Dette er det mest kjente og mest spilte stykket av den norsk/danske professor.
I årene 1722-1725 skrev han i en ”poetisk raptus” i alt 26 komedier. Grunnene til det er mange, men det viktigste var kanskje at Danmarks første offentlige teater ble opprettet. Det lå i Grønnegade i København og han ble teaterets første husdikter.
Ludvig Holberg var en norsk forfatter og historiker som levde mesteparten av sitt voksne liv i Danmark. Holberg var preget av humanismen, opplysningstiden og barokken. Foto: Scanpix
Folkeopplysningen fikk flere skudd for baugen
Holberg, som levde fra 1684 til 1754, var et resultat av datidens tankesett, opplysningstiden.
Ble man bare informert om tingenes tilstand ble man i stand til å ta rette valg. Denne optimismen har jo i de etterfølgende århundrer fått mange skudd for baugen.
-På tross av utvidet forståelse av kjemi, fysikk, psykologi, biologi og samfunnsforståelse, har vi fremdeles religionsfundamentalister, konkurranse stater og korporasjoner i mellom i en vedvarende kamp om ressurser, noe som lett skaper konflikter som verste fall eskalerer til kriger, skriver Theaterselskabet i sin pressemelding.
Det er fremdeles stor forskjell i både materiell velstand og mulighet til å realisere seg selv i ulike deler av verden.
Ludvig Holberg ville antagelig neppe vært en tilhenger av demokratiet slik det fortoner seg i flere land. Flere av hans komedier viser hvordan det kan gå når folk uten kunnskap og innsikt får makt.
Det vises også i historien om Jeppe. Når han blir overbevist om at han er blitt baron, ender han opp som en maktglad tyrann uten skrupler.
Dette er jo et gjennomgående trekk ved mange revolusjoner. De undertrykte får makt og blir, om mulig, enda verre enn de tidligere undertrykkerne.
”Jeppe” er satt opp i utallige versjoner og også modernisert for at folk skal ”kjenne seg igjen”.
-Vår versjon vil være i en mer eller mindre ”original” utgave. Men vi vil selvsagt finne på en del ”sprell”. Vårt håp er vi i Fredrikshalds teater neste høst vil presentere en forestilling hvor folk kan både more seg og kanskje i tillegg få tankegods til refleksjon, heter det i pressemeldingen.
Theaterselskab av 18. februar 2016
Fredrikshalds Theaterselskab er en ideell forening stiftet 18. februar 2016 av Mogens Skovborg, Sverre Stang, Ola Berglund, Pontus Berglund, Morten Milde og Jan de Vibe.
Teaterselskapet har følgende styre:
Leder: Ola Berglund
Økonomiansvarlig: Erling Haakon Günther
Øvrige styremedlemmer:
Pontus Berglund
Sverre Johan Vogt Stang
Mogens Skovborg
Jan Erik de Vibe.