Den stundeslose oevelse

Mer Holberg i Fredrikshalds teater!

Gled dere! Fredrikshalds Theaterselskab er godt i gang med neste teaterprosjekt, og denne gangen er det Ludvig Holbergs Den Stundesløse som skal settes opp i det ærverdige Fredrikshalds teater i mars. 

Publisert den 17. september 2018 i Nettmagasinet KanDuSi.No

Gjør dere klare for å le, dette har potensiale til å bli gørmorsomt! Jeg er på Strupe, på Fredrikshald Theaterselskabs andre manusgjennomlesning denne høsten. Når jeg går inn gjennom skyvedørene til Strupe hører jeg latter og prat fra lærerværelset. Der inne finner jeg skuespillertruppen samlet på gulvet, med manus i hånd. Foran dem har regissør Jan De Vibe rigget seg til ved et bord, han skribler notater på papirene foran seg. De Vibe er flankert av sufflør Christine Abrahamsen på den ene siden og inspisient Synnøve Sørland på den andre. Alle tre er dypt konsentrerte.

Jan, Christin og Synnoeve leser
Christine Abrahamsen, Jan De Vibe og Synnøve Sørland følger nøye med og gjør mange notater underveis.

-Det er andre gangen de leser gjennom manus, hvisker Merete Brække til meg.

Hun sitter ved et av bordene i lærerværelset med et kjoleprosjekt i fanget, men følger med på hva som skjer der ute på gulvet. Merete er kostymeansvarlig, og dette er jo nok en grunn til å glede seg til Den Stundesløse i mars. Merete lager fantastiske kostymer.

Den Stundesløse er en karakterkomedie av Ludvig Holberg, fremført for første gang i 1723. Hovedpersonen Vielgeschrey er en rastløs og stresset mann, med dårlig hukommelse og liten tilstedeværelse. Vielgeschrey vil gifte bort datteren Leonora til bokholdersønn Peder, men Leonora elsker Leander. Vielgeschreys tjenestepike Pernille lurer sin herre, og hjelper Leonora og Leander slik at de får hverandre.

Johnny peker

Ensemblet tar seg en pause, og regissøren får strukket på beina.

Den Stundesløse er en komedie med farsepreg, sier regissør Jan, det er forviklinger på høyt nivå og det oppstår mange komiske situasjoner. Men den tar også opp en problemstilling som er aktuell i disse dager, nemlig at folk ikke er til stede i egne liv. Vi går rundt med telefonene våre, vi er på iPader og er på nettet støtt, og er aldri til stede der vi er. Dette problemet har jo bare blitt verre, det har vel aldri vært så ille som nå.

Til tross for de aktuelle problemstillingene i stykket skal Den Stundesløse settes opp i klassisk stil. Det blir barokkostymer og tidsriktig musikk. Jan har skrevet om Bellman-epistler slik at det skal passe inn i historien.

-Skuespillerne skal fremføre noen epistler som jeg har laget ny tekst til, forteller Jan, noen kjente og noen mindre kjente. Det blir et slags musikalpreg over det hele. Jeg tror det blir veldig fint.

Mye å holde styr på

Det er hakket mer komplisert å sette opp Den Stundesløse enn Jeppe på Berget. Her er mange replikker, kjappe vekslinger, og mange mennesker som skal samkjøres.

-Det er mange skuespillere på scenen samtidig, så her må logistikken sitte, sier Jan.

Jan er en raus regissør. Han tar i mot forslag fra skuespillerne, og lar de få være med og bestemme.

-Jeg vil at skuespillerne skal være medskapende kunstnere, sier Jan, mange av disse her har holdt på i mange år og vet hva de gjør. De kommer med fine og viktige innspill. Jeg har funnet de riktige menneskene til dette teaterstykket, jeg kjenner det i hjertet allerede nå. Dette kommer til å bli bra.

Gro Janet Haug Mo er som vanlig energisk og påskrudd, og leser replikkene sine med stor innlevelse. Hun skal spille den småslue tjenestejenta Pernille, som drar i trådene sånn at Leander og Leonora skal få hverandre.

Gro Janet, Siv og Johnny leser
Gro Janet Haug Mo spiller tjenestejenta til den fjerne og stressede Herr Vielgeschrei (Johnny Nilsen). Siv Stang spiller Magdelone, en husgjest som Vielgeschrei gjerne vil bli kvitt. Pernille gifter like greit bort henne også.

-Jeg synes det er supermorsomt å få være intrigemaker, sier Gro Janet, det her blir kjempemorsomt.

-Pernille er en sentral rolle i stykket, legger Jan til, hun lurer sin herre opp i stry. Akkurat som alle de andre i Vielgeschreys liv gjør hun ingen ting. Han har huset fullt av folk som bare lurer ham.

Litt av en dør-farse

Hovedrolleinnehaver Johnny Nilsen skal spille Vielgeschrei i Den Stundesløse. Som Vielgeschrey må han kunne mange replikker, og det er mange skuespillere å holde styr på og mye å forholde seg til. Men Johnny gleder seg.

-Jeg har spilt komedie før, jeg var for eksempel med på Den spanske flue for en stund siden. Det er litt den samme stilen, Den Stundesløse er også litt av en dør-farse. Det er mange morsomme og fine roller i dette stykket. Det er sjelden det er så mange store roller som er så fine i ett stykke.

I fjor høst gestaltet Johnny flere roller i Fredrikshald Theaterselskabs forrige oppsetning; Jeppe på Berget. Den gang spilte Johnny både baron og dommer i stykket om den fordrukne Jeppe.

-Jeppe på Berget er et helt annet stykke, det er mye mer alvor i det. Marcus fikk frem denne seriøsiteten i det stykket på en glimrende måte. Dette er jo mer en farse, en forviklingskomedie. Det er ikke noe politisk spill, men det er faktisk mange aktuelle problemstillinger i dette stykket også. Men dette er først og fremst veldig, veldig gøy.

Gleder du deg?

-Veldig!

Den stundeslose oevelse
Erling Günther, Arne Dalene, Johnny Nilsen, Gro Janet Haug Mo, Siv Stang og Sverre Stang. Foran har vi Øyvind Høyem og Veronica Bålerud Mittet. Jonas Borge Stafsengen og Marcus Hannestad er også med i stykket, men de var ikke til stede på dagens gjennomlesning.